Asarové
Navštěvujeme vesnici Komunive poblíž města Goroka, kde se zrovna koná slavný festival. Asarové se ho jako každý rok účastní s velkým úspěchem. Jejich představení patří k nejúspěšnějším. Po příjezdu usedáme na dřevěné lavice a pozorujeme přípravou jídla zvanou „mumu“. Důmyslný systém přípravy vepřového masa, sladkých brambor a zeleniny. Do vykopané jámy vloží horké kameny z vedlejšího ohně a vystelou banánovými listy. Přidají sladké brambory a taro, doplní zeleninové listy. Následuje nasekané vepřové maso, opět brambory a taro. Dodají poslední vrstvu zeleniny a překryjí banánovými listy. Nanosí hlínu, aby celou pec uzavřeli. Na rozdíl od okolních kmenů dělají takzvanou vlhkou variantu. Do připraveného otvoru vlejou pár litrů vody, aby se pokrm začal dusit. Prý stačí hodina. Nemůžeme se dočkat, vše nádherně voní. Pro nejhladovější přinesou maso, předem připravené na ohni v bambusových trubkách. Maso je šťavnaté a rozpadá se na pohled.
Po předkrmu jdeme do druhé části osady na improvizovanou tribunu. Zde už je připravený malý trh se suvenýry. Usedáme a za chvilku v hrobovém tichu plíživými pohyby přicházejí bojovníci Asarů. Těla pomazaná bílým jílem a strašidelné hliněné masky. Pomalu se blíží, působí to strašidelně. Bojové výpady nám přivodí husí kůži. Jako by to bylo opravdové. Představení končí ukázkou výroby hliněných masek. Místní průvodci vypráví. Ačkoliv to byly pouze ukázky, obdivujeme nasazaní a hrdost účinkujících. Díky nim původní tradice stále žijí a do budoucna budou existovat. To je více než důležité.
Po skončení se vracíme zpět na místo, kde už další muži vykopávají hotový pokrm. Opět nás vůně pohltí. Chutná to skvěle. Lahodné sousto příjemně doplňuje nezapomenutelnou atmosféru. Asarové opravdu umí…